Естествен или синтетичeн текстил да изберем?

Естествен или синтетичeн текстил да изберем?

Предимства и недостатъци.

 

Когато подбираме текстил за интериора има няколко водещи линии, които ще ни помогнат да запазим посоката към най-добрия избор за нас.

Като начало е добре да определим ясно приоритетите за всяка група текстил (домашен и интериорен).

Към домашния текстил условно  причисляваме текстилните изделия, които са по-скоро консумативи като спално бельото, кърпите от всякакъв вид, салфетки, други аксесоари и т.н.  В групата на интериорния текстил влизат килимите, тапицериите, облицовките от филц и др., както и тапетите, декоративните възглавници и завесите.

Добре е да определим приоритетите си към отделните елементи от двете групи в зависимост от начина ни на живот – дали държим повече на стила или търсим това, което се поддържа лесно. Дали искаме да бъде трайно или искаме да подменяме по-често.

По отношение на спалното бельо и повечето от групата на домашния текстил естествено ще се спрем на естествените материали и ще подберем продуктите според бюджета и стила на дома ни.

Тук колебанието по-често идва при избора на покривка. Много често масата за хранене е в общо помещение с дневната и (или) кухнята. Тогава покривките, които са подходящи за кухня изглеждат не на място съпоставени с дизайна на дневната. В този случай бихте могли да използвате малки покривки за сервиране, които да поставите пред всеки, можете да подредите така, че да се застъпват и да създатат приятна атмосфера на масата от различни цветове и текстури. Другият добър изход от ситуацията е тишлайферът. Зад това екзотично име се крие дългата и тясна покривка, която минава като лента от страна до страна на масата. Носи уют, подчертава пропорциите на масата и освен това, както и малките покривки се поддържа по-лесно от голямата класическа покривка, дори да е от лен.

Тук идва въпросът лен, памук или полиестер за покривката. Удоволствието от ленената покривка е несравнимо, но ако гладенето не е от любимите ви занимания и не ползвате химическо чистене и услуги за пране, и гладене, може да направите компромис и да изберете полиестер.

Колебанието при интериорния текстил е по-голямо. Да започнем със завесите. Отново естествени или синтетични е един от въпросите. Преценете според прозореца, ако сложите завеси от естествен плат на южен прозорец, те много бързо ще изгорят от слънцето и след година две няма да имат свежия вид, който обичате. Полиестерните платове със сублимационен печат са изключително устойчиви и ще запазят вида си поне докато ви омръзнат. За северните стаи можете да изберете завеси или щори от естествени материали. Поддръжката на естествените платове е доста по-трудна от тази на полиестера. Полиестерните платове имат още едно предимство, това е, че при запалване не горят с буен пламък, а се стопяват. За разлика от тях памукът и ленът са доста горими. Ето защо за пространства с обществен характер се използва полиестер.

За килимите едно е сигурно, а то е – най-доброто е вълна или други естествени влакна като памук, юта, коприна, коноп. Ако искате килим, но вълната отново ви се струва капризна за поддръжка, можете да изберете гладки килими от растителни влакна, които споменахме по-горе или от синтетични влакна, които в наши дни имат доста подобрени качества и се произвеждат с помощта на съвременни високи технологии.

По същия начин стои и въпросът с тапицериите. Ако имате домашни любимци или малки деца тапицериите от лен не биха издържали дълго. Лененият или памучен плат дава прекрасно усещане за качество и естествен лукс, но задържа лесно петна и не е особено устойчив на триене. Това важи в пъти за коприната и вълната.

За тези, които имат динамичен начин на живот, но прекарват и много време вкъщи, а мебелите се ползват интензивно, полиестерът е добър избор. Тапицериите от полиестер са с достатъчно голямо разнообразие от текстури, върху които приновете изглеждат прекрасно.

Можете да смесите естествени и синтетични материали и да получите прекрасни резултати, важно е да имате идея какво искате да представлява домът ви. Ако сега започвате да обзавеждате, направете си един бележник, в който да записвате всички идеи, желания и предпочитания, които имате. Дори и да не ползвате услугите на интериорен дизайнер, този бележник ще ви помогне да не се „изгубите” в лутане между безкрайните предложения от океана с продукти на пазара.